fbpx
  • Cze 21

    dr. n. med. Norbert Szaluś

    Część II

    Od lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych rozpoczęto badania epidemiologiczne oceniające współzależność pomiędzy umie­ralnością na choroby nowotworowe a rozmieszczeniem Se w

    glebie lub plonach rolnych (jego ilością w spożywanej diecie) a umieralnością na choroby nowotworowe. Badania te były przede wszystkim prowadzone w Stanach Zjednoczonych ze względu na różnorodne stężenia Se w glebie. Clark i wsp. analizowali za­wartość selenu w uprawach rolnych, a następnie oceniali śmier­telność z powodu następujących nowotworów złośliwych: rak płuc, jelita grubego, przełyku, pęcherza moczowego, trzustki, sutka, jajników oraz szyjki macicy. Autorzy stwierdzili, że wyso­ka śmiertelność z powodu p0wyższych nowotworów złośliwych występuje na terenach 0 niskim stężeniu Se w płodach rolnych. Zależności te dotyczą również innych krajów. Schrauzer i wsp. obliczyli w 20 krajach ilość spożywanego przez ludność selenu i zaobserwowali podobnie jak poprzednicy, że umieralność z powodu raka płuca, jelita grubego, jajników i piersi jest ujemnie skorelo­wana z ilością Se spożywanego w diecie oraz stężeniem we krwi. W Japonii, gdzie średnie spożycie selenu wynosi około 500 µg dzień zachorowalność na raka jest 5 razy mniejsza w porówna­niu z innymi krajami, gdzie przyjmowana jest połowa tej dawki.

    Interesująco przedstawiają się wyniki badań nad stężeniem Se we krwi u osób aktualnie chorujących na choroby nowotworowe. Wielu autorów wykazało, że u chorych z wykazanym nowotworem złośliwym, stężenia Se we krwi pełnej oraz osoczu są znacznie niższe w porównaniu z osobami zdrowymi. W badaniu fińskim w grupie 40 kobiet z rakiem jajnika Sundstrom i wsp. wykazali, że stężenie Se w surowicy było znamiennie niższe w porównaniu ze zdrową populacją. Stężenia odpowiednio wyniosły: kobiety chorujące (73,4 ng/ml), kobiety zdrowe (96,3 ngl/ml). Porównywalne wnioski nasuwają się z pracy Zachary i wsp. Autorzy Ci stwierdzili, że stężenie Se u palących chorych na raka płuca w pełnej krwi oraz osoczu, były znacznie niższe w porównaniu z grupą kontrolną. W grupie chorej stężenia Se były następujące – pełna krew – 59,2 ng/ml i w osoczu – 42,5 ng/ml, w grupie kontrolnej odpowiednio – 76,5 ng/ml oraz 54,1 ng/ml. 

    W wielu innych badaniach naukowych udowodniono, iż stężenie Se u osób chorujących na nowotwory jest średnio obniżone od 5 do 35%. U dzieci w wieku 1-16 z rozpoznaną chorobą nowotworową, gdzie białaczki stanowiły 37,8%, potwierdzono również niższe stężenie selenu w osoczu w porównaniu z dziećmi zdrowymi. W Stanach Zjednoczonych w randomizowanej analizie (podwójna ślepa próba) przeprowadzonej w ramach The Nutritional Prevention of Cancer Trial przez dr Clark’a i wsp. miano oszacować czy suplementacja selenem powoduje zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe. Należy dodać, że to było pierwsze badanie w podwójnej ślepej próbie. Do grupy włączono 1312 chorych nowotworowych (z wyłączeniem pacjentów chorujących na czerniaka złośliwego). Pacjentów podzielono na dwie grupy: pierwszą stanowili chorzy przyjmujący Se w dawce 200 µg/dzień, drugą pacjenci placebo. W końcowym punkcie badania stwierdzono 50% zmniejszenie umieralności w chorobach nowotworowych oraz 37% całkowite zmniejszenie zachorowalności na nowotwory, w tym 63% na raka prostaty, 58% na raka jelita grubego oraz 46% na raka płuc. Przeprowadzone w Polsce badania wykazały, że u nosicielek mutacji BRCA 1 występuje zwiększona podatność na mutageny mierzona testem bleomycynowym. Podatność tą można normalizować za pomocą niektórych preparatów selenu (Kowalska E. i wsp., dane nieopublikowane). Tak więc świadome wydaje się proponowanie nosicielkom mutacji BRCA1 suplementacji selenem (prof. J. Lubiński).

     

  • Cze 14

    dr. n. med. Norbert Szaluś

    Część I

    Selen (Se) jest jednym z głównych pierwiastków pod względem zdrowotnym u człowieka. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa – selena, co oznacza księżyc. Ma to od­zwierciedlenie w jego „naturze”, ponieważ posiada on swo­je blaski i cienie, podobnie jak księżyc. Od jego odkrycia mi­nęło ponad 200 lat. Początkowo uważany był za bierny dla organizmu, później przypisywano mu silne właściwości trujące, a obecnie uważany jest jako „eliksir życia„. Szczegól­nie istotnym wydaje się fakt łączący choroby nowotworowe z niedoborem selenu w organizmie. Głównym źródłem selenu w diecie są produkty zwierzęce i zbożowe, do których ten pierwiastek jest wbudowany w posta­ci dwóch aminokwasów: selenometioniny (SeMet) i selenoeyste­iny (See). Poprzez udział w różnych procesach metabolicznych komórek może zapobiegać rozwojowi procesu nowotworowego. W większości krajów na świecie osoby dorosłe spożywają w die­cie od około 40 do 150 µg/dzien. Należy jednak zauważyć, że w światowej populacji „panuje” znaczny niedobór tego pier­wiastka w organizmie. Obligatoryjna maksymalna dawka to 200 µg/dzień. Jednak z kilku prac wynika, że dawka profilak­tyczna powinna mieścić się w granicach 250 – 300 µg/dzień. Z biegiem czasu i postępem badań nad Se w profilaktyce chorób nowotworowych zwiększała się liczba dowodów,” że spożycie wyższej dawki tego pierwiastka skuteczniej zmniejsza ryzyko zapadalno­ści na choroby rozrostowe. W badaniach El-Bayoumy’a i wsp., jak również w pracach innych badaczy stwierdzono że, Se obec­ny w pożywieniu, spożywany w dawkach 400 µg dzień i wyższych (czyli ponad dwukrotnie więcej niż dawka zalecana) był dobrze tolerowany i nie wywoływał żadnych oznak niepożądanych. Na dowód tego warto przytoczyć badanie Red’a i wsp., w któ­rym 24 mężczyznom z potwierdzonym w badaniu histopatolo­gicznym rakiem gruczołu krokowego, stosowano przez 12 mie­sięcy Se, w ilości 1600 (8 chorych) i 3200 (16 chorych) µg/dzień, w celu zahamowania dalszego rozwoju nowotworu. Stężenie se­lenu w osoczu u tych chorych wzrosło odpowiednio do 492 i 640 ng/ml. W przeprowadzanych okresowych badaniach parametry biochemiczne czynności wątroby i nerek oraz morfologia nie od­biegały od normy.

    c.d.n

     

Kalendarz

Czerwiec 2019
P W Ś C P S N
« Maj   Lip »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Zapisz się do newslettera

Poinformujemy Cię o nowych produktach i promocjach

Please wait...


Dziękujemy za rejestrację!